ВЛАДНІ ТА ОПОЗИЦІЙНІ СТРУКТУРИ: СПІЛЬНЕ І ВІДМІННЕ, АБО ОПОЗИЦІЯ ЯК КУЛЬТУРНА ІНСЦЕНІЗАЦІЯ

Автор(и)

  • Юрій Яковенко Національний університет імені Тараса Шевченка, м. Київ

Анотація

Поняття “культурне інсценування” ще практично не вживається у вітчизняній соціологічній і культурологічній літературі (за винятком публікацій професора Л.Г. Іоніна). Проте у соціології є традиція соціологічного мислення, яка майже не використовується при аналізі трансформаційних процесів, хоча може дати для цього багатий концептуальний апарат. Це -традиція символічного інтеракціонізму Дж. Міда, теорія ролей, “соціальна драматургія” Е. Гоффмана. Автори цих концепцій застосовували поняття, що є близькими за змістом з поняттям “культурне інсценування”. Таке інсценування Іонін розуміє як процес автентичного “виготовлення” чи відтворення певного культурного стилю, традиції. При цьому на перший план тут ставляться зовнішні ознаки, символи.

Біографія автора

  • Юрій Яковенко, Національний університет імені Тараса Шевченка, м. Київ
    доктор соціологічних наук, професор, дійсний член Української академії політичних наук, завідувач кафедри галузевої соціології Національного університету імені Тараса Шевченка, м. Київ

Завантаження

Як цитувати

Яковенко, Юрій. “ВЛАДНІ ТА ОПОЗИЦІЙНІ СТРУКТУРИ: СПІЛЬНЕ І ВІДМІННЕ, АБО ОПОЗИЦІЯ ЯК КУЛЬТУРНА ІНСЦЕНІЗАЦІЯ”. Психологія і суспільство, no. 2(24), June 2017, pp. 111-4, https://pis.wunu.edu.ua/index.php/uapis/article/view/250.

Статті цього автора (цих авторів), які найбільше читають

1 2 > >>