СЕЛО ЯК ОСЕРЕДОК ФОЛЬКЛОРОТВОРЕННЯ

Автор(и)

  • Микола Дмитренко

Анотація

У статті висвітлено роль села у фольклоротворенні; подано короткий екскурс у процес формування фольклору як традиційної творчості й наголошено на тому, що за походженням це завжди творчість локальна, яка поширюється й набуває ознак етнічної традиції; доведено, що важливу функцію у поширенні фольклорних творів виконує краєзнавча література, зокрема та, що безпосередньо стосується історії сіл.

Біографія автора

  • Микола Дмитренко

    доктор філологічних наук, завідувач відділу фольклористики Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України, м. Київ

Посилання

Дмитренко М. Український фольклор і глобалізація: проблема збереження генетичного коду // Фольклористичні зошити. - Вип. 10. - 2007. - С.3-10.

ІваницькийА. І. Історичний синтаксис фольклору. Проблеми походження, хронологізації та декодування народної музики. - Вінниця, 2009. - 404 с.

Кирчів Р. Із фольклорних регіонів України: Нариси й статті. - Львів: Інститут народознавства НАН України, 2002. - 352 с.

Потебня А. А. Из записок по теории словесности. - Харьков, 1905. - 652 с.

Мовчан В.П., Нерубайський І.А., Олійник В.Й. Криві Колі крізь терни і роки. В історії села - історія України. - К.: КВІЦ, 2010. - 712 с.: іл.

Завантаження