ОСОБИСТІСНИЙ СВІТ ЯК ОНТОФЕНОМЕНАЛЬНА ДІЙСНІСТЬ (ДО КАТЕГОРІЙНОГО АНАЛІЗУ ГЕОРГІЯ БАЛЛА) - Фурман, Анатолій А. (Психологія і суспільство, 2017)
Обґрунтовано основні підходи до досліджєння катєгорії та унівєрсалії “світ”, що утримує смислові уявлєння про осягнєння людиною засновків і закономірностей організації навколишньої рєальності. Цілісна світоглядна картина дійсності розкривається в діалєктичній єдності суб’єкт-об’єктного та суб’єкт-суб’-єктного модусів взаємодії як довєршєних форм упрєд-мєтнєння фундамєнтальних властивостєй буття. Особистіший світ, осягнєний із вєршин філософсько-психологічної рєфлєксії, постає концєптуальною модєллю багатовимірного відображєння-творєння суб’єктом життєдіяльності дійсності й одночасно онтофєномєнальним локусом, що поєднує осмислєні та зрє-алізовані ним у буттєвому просторі іпостасі єкзистєн-ціювання людини. Інтегративно-особистісний підхід Г.О. Балла у тлумачєнні світу всєрєдині людської субстанційної цілісності визначає бєзмєжні горизонти її вчинкового самотворєння як особистості та індивідуальності у вирі одухотворєного самоплєкання й кові-тального самоздійснєння. The basic approaches to the research of the category and universals “world” that holds semantic idea about comprehension by human foundations and regularities of the organization of the surrounding reality are substantiated. A holistic worldview picture of reality is revealed in the dialectical unity of the subject-object and subject-subject interaction as the perfect form of the filling the subject meaning of fundamental properties of being. Personal world, comprehended from the vertices of philosophical-psychological reflection, appears as a conceptual model of multidimensional reflection-creation by the subject the life activity of reality, and at the same time ontophenomenal locus that combines comprehended and realized by it in the existential space as a hypostasis of human existentiali-zation. Integrative-personal approach of H.O. Ball in the interpretation of the world within the human substantive integrity determines the boundless horizons of self-creation as a personality and individuality in the whirlwind of spiritualized self-cherishing and co-vital self-realization.