РЕФЛЕКСИВНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ГЛИБИННОГО СМИСЛУ ПСИХОКУЛЬТУРНОГО КОДУ ЕКОНОМІКИ - Ревасевич, Ірина (Психологія і суспільство, 2017)
Стаття презентує дослідження психокультурної організації економічної сфери у контексті вітакуль-турної парадигми (за концепцією А.В. Фурмана). Задля кращого розуміння особливостей психокультури економіки здійснена спроба конкретизувати її основний зміст як онтологічної реальності, феноменологічної даності, гносеологічної дійсності та ноуменальної сутності. Методологічна рефлексія психологічних, соціологічних й культурних наукових концепцій при розкритті сутнісного змісту власне економічних категорій дозволила розкрити глибинний смисл понятійного уявлення коду як особливої інформаційної системи. На основі пропонованої мислесхеми проаналізована та аргументована наявність чотирьох кодуючих систем в економічному середовищі: генетичного коду окремої людини, соціокоду людства загалом, культурного коду нації та психокультурного коду власне економічної соціосистеми. The article presents the research of psycho-cultural organization of economical sphere in the context of vita-cultural paradigm (by the concept of A. V. Furman). For a better understanding of peculiarities of psycho-culture economics accomplished an attempt to concretize its essential content as an ontological reality, phenomenological givens, epistemological reality and noumenal essence. Methodological reflection of psychological, sociological and cultural scientific concepts at the disclosure of the essential content actually economic categories allowed to disclose the deep meaning of the conceptual idea of code as a special information system. Based on the proposed think-scheme analyzed and argued the presence of four coding systems in the economic environment: the genetic code of separate person, socio-code of mankind in general, cultural code of nation and psycho-cultural code economic socio-system.