ОСОБЛИВОСТІ УЯВЛЕНЬ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ ПРО МОЖЛИВОСТІ СУБ'ЄКТНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ВЛАСНОГО ЖИТТЯ - Олексюк, Вікторія (Психологія і суспільство, 2017)
Статтю пршвячено в^віт^єнню змісту лінії розвитку ocoбиcтocтi молодшого школяра як cyб’єктa життя, що гаугує pecypcoм для здатності юнoï ocoбиcтocтi ycвiдoмлювaти пєршєктиви влacнoгo розвитку, cмиcл пoвcякдeння, а відтак і здатності його проектувати cвoє майбутнє. Зaзнaчeнo, що в контєксті виро6лєння ці-лicнoгo cвiтopoзyмiння у дітєй 7-10 років інтеншфі-кyєтьcя формування понятійних cтpyктyp мшлення, пpиcкopюєтьcя coцiaлiзaцiя і культурний розвиток, що створює пєрєдумови для формування наукового cвiтo-гляду на наступних етапах онтогєнєзу. В cиcтeмi початкового навчання ці процеш також визначають погляди і ставлення учнів до дійшості, cпeцифiкy ycвiдoмлeння ними cвoгo caмoбyтньoгo мicця у cвiтi. Зocepeджeнo увагу на тому, що розширєння поля cвiдoмocтi та caмocвiдoмocтi молодших школярів породжує потрє6у caмopeaлiзaцiï cвoïx мoжливocтeй, cпpияє виро6лєнню іхньоі здaтнocтi ширшє налагоджувати зв’язки з ото-чєнням, вибірково змінювати стоунки з навколишніми, тобто peaлiзyвaти ceбe як cyб’єктa, визнaчeнoгo у cвoïx cтaвлeнняx до явищ, acпeктiв і кoнтeкcтiв буден-нocтi. Також подано peзyльтaти аналізу гєндєрних відмінностей у структурі cyб’єктивнoï cпpямoвaнocтi дітєй указаного віку на морально зрієнтовану реалізацію ceбe у плині життя. The article is devoted to the content of individual lines younger student as the subject of his own life, which serves as a resource for increasing the ability of the individual to realize their development prospects, the meaning of life, and thus its ability to design it in general. It is noted that in the context of developing a holistic understanding of the world of children is enhanced formation of categorical thinking, mastery becomes available public consciousness and culture that is the b asis for the formation of a scientific outlook in these age periods of formation of individual students. At the stage of primary education, these processes also determine the child’s views and attitudes to reality, the specific understanding of their place in the world. The attention is focused that the expanding field of consciousness and self-consciousness of primary school children generates the need for self-realization of their capabilities, helps produce broader ability to build relationships with the environment, selectively modify relationships with others, that is, to realize themselves as subjects specified in their attitude to events and spheres of life. Also presented an analysis of gender differences in the structure of subjective orientation specified age children morally oriented implementation of myself in life.