ВПЛИВ НЕСПЕЦИФІЧНОЇ ВІЗУАЛЬНОЇ СТИМУЛЯЦІЇ НА ДИНАМІКУ ТРИВАЛОСТІ СУБ'ЄКТИВНОГО ТЕПЕРІШНЬОГО - Полунін, Олексій (Психологія і суспільство, 2017)
Стаття присвячена особливостям динаміки тривалості суб’єктивного теперішнього при наявності та відсутності неспецифічної візуальної стимуляції. В експерименті було досліджено зміни у тривалості теперішнього у стані спокою при переходах “закриті очі - відкриті очі” та “відкриті очі - закриті очі”. Як і припускалося гіпотезою, у другому випадку спостерігається зростання тривалості теперішнього (F=9,6, р=0,002), натомість у першому - діє зворотна тенденція (F=3,27, р=0,07). Отримані результати узгоджуються із концепцією переживання часу як процесу співвіднесення змін у внутрішньому і зовнішньому світах індивіда (Полунін, 1996). Вони також свідчать про можливий вплив альфа ритму мозку на динаміку переживання суб’єктивного теперішнього.