КОНСТИТУЦІЯ ПИЛИПА ОРЛИКА ЯК ФЕНОМЕН СВІТОВОГО ПРАВОЗНАВСТВА - Бичко, Ада (Психологія і суспільство, 2017)
У роботі розглянуто складний шлях розвитку правових норм України, починаючи з часів Київської Русі і завершуючи 1-ою Конституцією, виданою Пилипом Орликом у 1710 році. Авторська увага зосереджена не стільки на хронологічній стороні питання, скільки на змістовно-гуманістичній. Виділено і проаналізовано неповторну специфічність розвитку правових (писемних та усних) концепцій, орієнтованих на захист прав та інтересів широких мас населення українських земель, їх позастановою та позакласовою приналежністю. 5 квітня 2010 року минуло 300 років з часу виходу в світ першої Конституції, що створена на землях України і є першою повновагомою конституцією світового масштабу.