ІНДИВІДУАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ТИПОЛОГІЇ ҐВАЛТІВНИКІВ - Синеокий, Олег (Психологія і суспільство, 2017)
Наукова проблема та аналіз останніх досліджень з неї. Спроби створити типологію ґвалтівників здійснювалися протягом останніх 100 років. Так, В. Внуков та А. Едель-штейн виділяли два протилежних полюси ґвалтівників: один - “з холодною розрахова-ністю”, другий - з експансією потягу, але, крім такої протилежності, вони вказували також на наявність проміжних форм. Підкреслювалося, що при розкритті механізмів злочину треба враховувати біологію статевого потягу і соціально-побутові умови, оскільки такі фактори особливо підсилюються у групових зґвалтуваннях, де приєднуються колективні дії [9, с. 23-76]. У запропонованих класифікаціях дослідники намагалися врахувати передбачувану мотивацію і можливі комбінації мотивів.