ДЕЗАДАПТАЦІЯ СУБ'ЄКТА ТА її ЗВ'ЯЗОК З ОБ'ЄКТНИМИ ВІДНОШЕННЯМИ - Богданова, Наталя; Кононова, Марина; Кононенко, Неля; Харенко, Сергій (Психологія і суспільство, 2017)
Дослідження, проведені у контексті психодинамічної теорії (Т.С. Яценко), свідчать про те, що формування об’єктних відношень не завершується у ранньому дитинстві, а продовжується у підлітковий період під впливом первинних лібідних об’єктів, що пізніше має вияв у поведінці дорослої людини. Едіпів комплекс у підлітковому віці особливо інтенсивно впливає на виникнення об’єктних відношень через те, що спілкування у цей період - один із провідних факторів психічного розвитку, серед показників якого є адаптація особи до соціуму. Формування цих відношень та спричинення ними дездапта-ційних процесів у підлітків й зумовило нагальність дослідження даного феномена.