СИСТЕМА ПСИХОЛОГІЇ ВОЛОДИМИРА РОМЕНЦЯ ЯК ВЧИНОК САМОПІЗНАННЯ - Титаренко, Тетяна (Психологія і суспільство, 2017)
Для Володимира Андрійовича Роменця, одного з фундаторів сучасної психології в Україні, 80-річчя якого є справжньою науковою, культурною, суспільною подією, у центрі уваги завжди була і залишалася жива конкретна людина, людина з її душею, її життям, внутрішніми станами, поведінкою, вчинками. Ця людина могла пізнавати і пристосовуватися, спілкуватися і страждати, але вона ніколи не була голою абстракцією, лабораторним піддослідним, середньостатистичною істотою.Не поспішаючи “ навішувати етикетки” абстрактних категорій на живі феномени людської психіки, В. Роменець був співцем людського життя з його непередбачуваними драмами, постійними пошуками смислів, із взаємодією святого і гріховного, піднесено-творчого і суєтно-буденного. Непересічний представник філософсько-психологічної антропології та феноменології, він ішов своїм власним шляхом пошуку предмета психології, яку він наприкінці життя назвав канонічною.