ВЛАДНІ ТА ОПОЗИЦІЙНІ СТРУКТУРИ: СПІЛЬНЕ І ВІДМІННЕ, АБО ОПОЗИЦІЯ ЯК КУЛЬТУРНА ІНСЦЕНІЗАЦІЯ - Яковенко, Юрій (Психологія і суспільство, 2017)
Поняття “культурне інсценування” ще практично не вживається у вітчизняній соціологічній і культурологічній літературі (за винятком публікацій професора Л.Г. Іоніна). Проте у соціології є традиція соціологічного мислення, яка майже не використовується при аналізі трансформаційних процесів, хоча може дати для цього багатий концептуальний апарат. Це -традиція символічного інтеракціонізму Дж. Міда, теорія ролей, “соціальна драматургія” Е. Гоффмана. Автори цих концепцій застосовували поняття, що є близькими за змістом з поняттям “культурне інсценування”. Таке інсценування Іонін розуміє як процес автентичного “виготовлення” чи відтворення певного культурного стилю, традиції. При цьому на перший план тут ставляться зовнішні ознаки, символи.