ОПЕРАТИВНИЙ КОНТРОЛЬ ЗА ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНИМИ ОПЕРАЦІЯМИ - Кузьмінський, Юрій (Психологія і суспільство, 2017)
Оперативний контроль, як і оперативний облік, завжди мав місце за різних суспільних формацій. Це пояснюється суперечностями між власниками та управлінцями, власником і збирачами податків, державою і власником. До цього слід додати спільність інтересів засновників, акціонерів, підприємців, банкірів, постачальників і покупців. Кожна із сторін, досягаючи своєї мети, вишукувала і вдавалася до специфічних методів впливу та контролю. Так, підприємці прагнули уникнути контролю, а власники та адміністративні органи - посилити контрольні функції за фінансово-господарською діяльністю будь-якої фірми чи організації.