МАЙБУТНЄ ПРОЕКТИВНИХ МЕТОДИК: РЕФЛЕКСІЯ ПРИХОВАНИХ МОЖЛИВОСТЕЙ - Максименко, Юрій; Фурман, Анатолій А. (Психологія і суспільство, 2017)
У статті проаналізовано постання проективних методів обстеження психічних особливостей особистості на підвалинах глибинної психології. Доведено, що суб’єктивний простір бажань, думок, ідей і переживань людини є засадничим у тлумаченні проективних засновків її психічної активності як суб’єкта життєдіяльності. Аргументована виняткова роль у розпізнанні людського єства проективного підходу, що слугує отриманню структурно-кількісної інформації про індивідуальні системи значень об’єктних категорійних ознак-рис особи, котрі породжують унікальний осо-бистісний світ. Обґрунтована доцільність використання проективних методів обстеження у рамках системного бачення особистішого профілю, що залежить від латеральної організації внутрішнього світу конкретної особи й особливостей функціональної асиметрії людського мозку. The article analyzes the development of projective methods for the examination of psychic personality traits on the foundations of deep psychology. It is proved that the subjective space of desires, thoughts, ideas and experiences of the human is fundamental in the interpretation of the projective foundations of its mental activity as a subject of life activity. The expediency of using projective methods of examination in the framework of the system vision of a personal profile, which depends on the lateral organization of the inner world of a particular person and the features of functional asymmetry of the human brain, is substantiated.