ОСНОВНІ ПАРАДИГМИ ОСВІТИ ТА ЇХ СУТНІСНА ХАРАКТЕРИСТИКА - Крисоватий, Андрій (Психологія і суспільство, 2017)
У статті подано результати наукового пошукування щодо теоретико-критичного осмислення методологічної концепції' парадигми в інтелектуальній проекції на сферу сучасної освіти. Дослідження презентує сутнісні відмінності наявних у педагогічних дискурсах по-нять”педагогічна парадигма” і “парадигма освіти” та обґрунтовує логіко-змістовий формат коректного вжитку відповідних дефініцій. Виділено й охарактеризовано чотири основні парадигми освіти в історії людства (науково-технократична, езотерична, гуманітарна, вітакультурна), котрі опираються на чітко визначену структуру парадигми (за концепцією Т. Куна) як взаємодоповнення таких параметрів-приписів: 1) цілі, настановлення і цінності, 2) коло проблем і методів їх розв’язання, 3) набори передумов і 4) дисциплінарна матриця. The article presents the results of scientific searches on theoretical and critical thinking methodological concept of paradigm in the intellectual projection on sphere of modern education. The research presents the essential differences existing in pedagogical discourse notions like “pedagogical paradigm” and “paradigm of education” and justifies logical and semantic format of correct use of these definitions. Distinguished and described four basic paradigm of education in human history (scientific and technocratic, esoteric, humanitarian, vitacultural) which are based on the clearly defined structure of paradigm (T. Kuhn concept) as a complementary of basic parameters and prescribing:1) the goals, instruction and values; 2) the range of problems and metho ds of their solution; 3) sets of preconditions and 4) disciplinary matrix.