ПСИХОДІАГНОСТИКА ОСОБИСТОСТІ: ПОНЯТІЙНИЙ АПАРАТ ТА МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ - Бурлачук, Леонід (Психологія і суспільство, 2017)
Історико-психологічне дослідження описує як психо-діагностичний метод, підходи і методики, спрямовані на вимірювання індивідуально-психологічних особливостей особистості, так і результат вимірювань цих особливостей у кількісних величинах, що становить основу психологічного діагнозу. Виокремлені та обґрунтовані предмет і базові концепти психодіагностики у взаємозв’язку її теорії і практики; критично розглянуті зарубіжні підходи до вивчення особистості; розкрито зміст психодіагностичних конструктів, реалізованих у методиках (головно у тестах інтелекту, особистіших опитувальниках і проективних техніках) у форматі трьох підходів - об’єктивного, суб’єктивного, проективного; здійснені оцінка діагностичних можливостей найвідоміших методик (тестів) і систематизація як категорійно-понятійного апарату психодіагностики, так і її методик та технік. Historic-psychological research describes as psychodiagnostic method, approaches and techniques, directed to the measuring of individual-psychological characteristics of personality, and the result of the measuring of these characteristics in quantative values, which makes the basis of psychological diagnosis. The subject and basic concepts of psychodiagnostics in the interconnection of its theory and practice have been extracted and substantiated; the foreign approaches to the studying of personality have been critically considered; the content of psychodiagnostical constructs, realized in the format of three approaches - objective, subjective, projective) has been revealed; the diagnostic abilities of the mo st known techniques (tests) and systematization as categorial-contextual apparatus of psychodiagnostics and its methods and techniques, have been estimated.