ІСТОРІЯ ОДНОГО СЕЛА ЯК СПОВІДЬ - Колісник, Петро (Психологія і суспільство, 2017)
В критично-аналітичному стилі дана винятково висока оцінка науково-популярного видання “Криві Коліна крізь терни і роки. В історії села - історія України” (К.: КВІЦ, 2010. - 712 с.), що підготовлена Володимиром Мовчаном, Іваном Нерубайським і Василем Олійником. Зокрема, звертається увага на ґрунтовність історико-краєзнавчого матеріалу, зібраного та систематизованого авторами, починаючи з часів трипільської культури, моменту виникнення типового села на Тальнівщині всередині XVIII століття, через драми, лихоліття і здолання кріпацтва, заборони української мови і пісні, двох світових воєн, голодоморів і лицедійського досвіду побудови розвиненого соціалізму в одній імперії, до державного суверенітету України та сьогодення її одного села. Крім джерельної правдивості, котрою наповнений текст книги у взаємозалежному висвітленні рідної малої батьківщини і великої Батьківщини, кожна сторінка дослідження прекрасно проілюстрована, повно животочить історичним фактами і громадськими подіями. До цього треба додати вдалі заголовки частин і розділів деталізованої оповіді, а головне - творчість, патріотизм і працелюбність сьогоднішніх кривоколін-ців в облаштуванні свого села як культурно-освітнього центру Черкащини.