ОСНОВНІ МЕТОДИ ТА ПРИЙОМИ ПОПЕРЕДЖЕННЯ І КОНТРОЛЮ АГРЕСИВНОЇ ПОВЕДІНКИ - Карпінська, Тетяна (Психологія і суспільство, 2017)
У статті проводиться аналіз агресивної поведінки як людського феномена за вітчизняними та зарубіжними науковими джерелами та з різних позицій - психоаналізу, етологічної теорії, бігевіоризму, когнітивної теорії, гуманістичного напряму, гештальтпсихології, діяльнішого підходу. Висвітлюється роль катарсису, відреагування соціально прийнятними способами на провоковану агресію, що обґрунтовують представники різних теоретичних шкіл у психології. Розкрито вплив покарання на контроль особою власних агресивних реакцій. Охарактеризовано явище самотрансценденції, котре, на думку гуманістичних психологів, стримує агресію. Доведена ефективність таких методів контролю агресивної поведінки, як тренування конструктивних способів реагування та неагресивних навичок у відповідь на провокацію, запропонованих когні-тивними психологами. Презентовані погляди представників діяльнішого підходу, котрі вважають, що корегувати агресивну поведінку треба через керування провідною діяльністю. Описана доцільність застосування реакцій, які несумісні з агресією (емпатії, гумору, легкої еротики).