КАТЕГОРІОГЕНЕЗ ЯК НАПРЯМ ПРОФЕСІЙНОГО МЕТОДОЛОГУВАННЯ - Фурман, Анатолій (Психологія і суспільство, 2017)
У статті вперше аргументується доречність уведення в актуальний науковий дискурс поняття “категоріогенез”, а також змістовно обґрунтовується та дійсність специфічного розвиткового процесу, що ним описується. Зокрема, розглядаються як науково усталені інваріанти вживання цього категоріального поняття, що пояснюють виникнення природних і соціальних явищ (біогенез, онтогенез, філогенез, антропогенез, історіо-генез), так і нові, що фіксують вивчення формалізованих, ідеалізованих та ідеальних об’єктів - системогенез, ідеогенез, теореогенез, категоріогенез. Водночас останній, результативно утверджуючись як історично зумовлена категоріальна модель світопобудови, розмежовується на мікрокатегоріогенез (походження окремих категорій як світоглядних універ-салій) і макрокатегоріогенез (виникнення, постання й збагачення сучасної картини-моделі світу в історії людства). Крім того, розведені обсяг і зміст понять “генезис” і “розвиток”, “психогенетика” і “психологія розвитку”, “категоріогенез” і “категоризація”. У взаємо-доповненні із новоствореними мислесхемами і моделями запропонований матеріал не лише ставить проблему категорійного ґенезу як суто методологічну, а й пропонує найімовірніші напрямки її поетапного розв’язання.