ВИЗНАЧЕННЯ ТИПІВ ІМІДЖУ ВЧИТЕЛЯ І ВЧИТЕЛЯ-АДМІНІСТРАТОРА - Ковальова, Олена (Психологія і суспільство, 2017)
Нами здійснена спроба дослідити ознаки іміджу педагога та керівника освітнього закладу, виходячи з аналізу даних, які його повно характеризують. Для пізнання цих ознак використаний опитувальник [ 3 ], що дав змогу, на основі поданого їх переліку, проводити ранжування з урахуванням значущості. При цьому всі ознаки іміджу вчителя розподілялися на суттєві (вміння оперувати фактами, приємний тембр голосу, цілеспрямованість, рішучість, сила волі, працьовитість тощо) та несуттєві (емоційність, кількість згадувань у засобах масової інформації, сексуальність, почуття гумору, сімейність, уміння сперечатися, матеріальне благополуччя та ін.) за результатами опитування. Аналогічно розподілялися ознаки іміджу керівника, суттєві (професійний досвід, цілеспрямованість, правдивість, сила волі, рішучість тощо) та несуттєві. Для підвищення об’єктивності результатів обстеження передбачалось отримання даних у трьох групах - студентів, досвідчених педагогів і батьків.