"ПАРАЛЕЛОГРАМ" ОЛЕКСІЯ ЛЕОНТЬЕВА ТА ОСНОВНА ПРОБЛЕМА ПСИХОЛОГІЇ - М’ясоїд, Петро (Психологія і суспільство, 2017)
Дослідження має теоре-тико-експериментальний характер і ґрунтується на аналізуванні:- сутнісного наповнення “Розвитку пам’яті”, взятого у соціальному, логічному та психологічному контекстах життя-творчості автора книги;- спроби заперечити існування “паралелограма розвитку запам’ятовування”, яка має місце у психологічній літературі;- наших даних, отриманих за методикою експерименту О. Леонтьева;- руху-поступу ідей школи Л. Виготського, викладених у працях фундатора школи, його учнів та послідовників;- ідей школи, взятих з огляду на дискусії, що тривалий час точаться у вітчизняній психології;- історико-логічного руху-поступу теоретичного знання психології, взятого у контексті спроб розв’язку основної проблеми цієї дисципліни, певного типу наукової раціональності та контекстів наукової творчості.Дослідження містить матеріали статті автора [112], оприлюдненої у ювілейному, присвяченому сторіччю з дня народження О. Леонтьева,числі “Вопросов психологии”, й продовжує логіку його публікацій [ 3; 4; 5; 7; 8; 113; 115; 116].