КАРЛ МАРКС ЯК РЕЛІГІЙНИЙ ТИП - Булгаков, Сергій (Психологія і суспільство, 2017)
Тема цього етюду може викликати подив і тому вимагає певного пояснення. На моє переконання, визначальною силою в духовному житті людини є її релігія не тільки у вузькому, але і в широкому значенні слова, тобто ті вищі й останні цінності, які визнає людина над собою і вищими за себе, і те практичне ставлення, яке вона займає щодо цих цінностей. Відшукати дійсний релігійний центр у людині, знайти його справжнє душевне осердя - це означає дізнатися про неї найінтимніше і найважливіше, після чого стане зрозумілим все зовнішнє і похідне. В зазначеному контексті можна говорити про релігію у будь-якої людини, однаково і в релігійно наївної, і тієї, котра усвідомлено заперечує будь-яку визначену форму релігійності.