СХЕМА МИСЛЕДІЯЛЬНОСТІ - СИСТЕМНОСТРУКТУРНА БУДОВА, ЗНАЧЕННЯ І ЗМІСТ - Щедровицький, Георгій (Психологія і суспільство, 2017)
Щоб з’ясувати, чому і як з’явилася схема МД, варто передусім відзначити, що з моменту появи програми побудови наукової теорії діяльності виник абсолютно очевидний розрив між схемами мислення і знань, з одного боку, і схемами діяльності - з іншого. З цього моменту наукова теорія мислення і знань та наукова теорія діяльності почали розвиватися в абсолютно різних напрямках, кожна - на базі своїх особливих схем і, сутнісно не взаємодіючи одна з одною. Це створювало особливо складну ситуацію, тому що у першій програмі побудови наукової теорії мислення 1954-1957 років [ 45] проголошувалося - і на цьому закцентовува-лося, - що мислення буде розглядатися “не за змістом рухомих у ньому знань, а саме як діяльність. У ті роки вважалося, що саме такий підхід забезпечує процесуально-структурний розгляд мислення, ортогональний до його приватного об’єктно-предметного змісту, що дозволяє дослідити й описати, з одного боку, процедури та операції мислення, а з другого - типологічно узагальнену і формальну структуру знань. А через п’ять років з’ясувалося, що аналіз діяльності йде зовсім в іншому напрямку й сам може розглядатися як ортогональний до аналізу мислення і знань.