ДО МОДЕЛЮВАННЯ ПОВЕДІНКИ ЛЮДИНИ - Пріснякова, Людмила (Психологія і суспільство, 2017)
Складні і небезпечні технології, екстремальні умови діяльності людини створюють передумови для порушень робочого процесу різних людино-машинних систем, появи помилкових дій, загрози реальних проявів аварійних ситуацій. Зниження професійної надійності людини-оператора зумовлює професійний стрес та погіршує працездатність [ 10]. Причина багатьох помилкових дій - недостатній контроль за робочою ситуацією. її неконтрольованість пов’язана насамперед з особистісними якостями людини. Згідно з .БИ. Луєгііі (див. [10]), найважливішими типами особистого контролю є: 1) поведінковий контроль, який дозволяє ліквідувати об’єктивну загрозу несприятливої події, і 2) контроль, що стосується прийняття рішення, тобто здатності зробити вибір із двох чи більше альтернатив.