Авторська програма із дисципліни “Система методологій наукового пошуку” - Фурман, Анатолій В. (Психологія і суспільство, 2026)
Пропонована авторська розробка підготовлена у липні-вересні 2025 року переважно на матеріалах авторського курсу «Методологія та організація наукових досліджень», що читався упродовж десяти років для здобувачів третього (освітньо-наукового) рівня підготовки, тобто для майбутніх докторів філософії із 23 спеціальностей (див. ПС. 2023. №1. С. 209-244). У зв’язку із нещодавнім уведенням єдиного вступного випробування із методології наукових досліджень для абітурієнтів третього рівня підготовки постало завдання концептуально збагатити, тематично розширити, змістовно оновити й фактично запропонувати фундаментальну програму нової дисципліни. Це завдання виконано, що наочно підтверджує дана публікація. Остання становить інваріантний взірець програми для спеціальності С4 Психологія, акредитована у червні 2020 року, що підтверджує відповідний Сертифікат про акредитацію освітньої програми, виданий Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти (дата видачі 16.10.2020 за № 647. Голова Квіт С.М.). The proposed original development was prepared in July–September 2025, primarily on the basis of the author's course “Methodology and Organization of Scientific Research”, which had been taught for ten years to students pursuing the third (educational and scientific) level of higher education, that is, to prospective Doctors of Philosophy (PhD candidates) in 23 specialties (see Psychology and Society, 2023, No. 1, pp. 209–244). In connection with the recent introduction of the Unified Entrance Examination in the Methodology of Scientific Research for applicants to the third level of higher education, the task arose to conceptually enrich, thematically expand, substantively update, and, in effect, develop a fundamental curriculum for a new academic discipline. This task has been accomplished, as clearly evidenced by the present publication. The latter constitutes an invariant model curriculum for Specialty C4 Psychology, accredited in June 2020, as confirmed by the corresponding Certificate of Accreditation of the Educational Programme issued by the National Agency for Higher Education Quality Assurance (Certificate No. 647, issued on October 16, 2020; Chairperson – Serhii Kvit).