МОЖЛИВОСТІ МАТЕМАТИЧНОГО МОДЕЛЮВАННЯ ПСИХОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ - Пріснякова, Людмила (Психологія і суспільство, 2017)
Умовно в сучасній психології можна виділити три напрямки. “Описова”, що заснована на одержанні і поясненні експериментального матеріалу; математична і “детерміністська” . Математична психологія - нині ближче до математики, тому що вирішує у найзагальнішому вигляді завдання із психології методами сучасної математики, причому здебільшого відсутнє кількісне порівняння розрахунків з експериментальними даними. Ще один перспективний напрямок, названий нами “детерміністським”, ставить собі за мету побудову математичних моделей елементарних психологічних процесів і вимагає проведення експериментальних досліджень для перевірки їх діяльності.