ХРАМОБУДУВАННЯ ЯК ПОРЯТУНОК ВІД СТРАХУ

Автор(и)

  • Юлія Мединська Тернопільськf академіz народного господарства

Анотація

Відродження духовності українського народу, масове повернення до релігійного світогляду, яке спостерігається в наші дні, супроводжується надзвичайною активністю у сфері храмобудування. Церкви, костели, хрести і каплички - це одна з ознак буремного сьогодення. У кожному місті (принаймні, західноукраїнському), на кожному вільному клаптикові землі, споруджується храм, розмір якого залежить від площі використаної місцинки. Церкви виростають на бульварах, займають сквери, відвойовують галявини міських парків, непродумані архітектурні ансамблі звучать дисонансом стилів (як на перетині вулиці Коновальця та проспекту Бандери у Тернополі). Деякі споруди вражають величністю самого храму та службових (житлових, супровідних - ?) приміщень (як на бульварі Данила Галицького), інші туляться мало не у подвір’ях будинків

- такі собі приватні місця зустрічі з Богом. Одним словом “церква під балконом”, аби не йти далеко. Подекуди замість храмів стоять тимчасові споруди, більше схожі на склади продовольства, аніж на вмістилища духу і духовності.

Біографія автора

  • Юлія Мединська, Тернопільськf академіz народного господарства
    аспірантка Інституту експериментальних систем освіти при Тернопільській академії народного господарства

Посилання

Біблія, Євангеліє від св. Луки.

Березін А.М. Психологічні чинники формування національної самосвідомості // Практична психологія та соціальна робота. - 2001. - № 10. - C. 54-56.

Ницше Ф. По ту сторону добра и зла // По ту сторону добра и зла. Казус Вагнер. Антихрист. Esse Homo: Пер. с нем. - Мн.: ООО «Попурри». - 1997. - С. 55-258.

Саєнко Ю. Тяжкий він, синдром совєтського раба // Віче. - 2001. - №10 -С. 116-131.

Фурман А.В. Психокультура української ментальності. - Тернопіль : Економічна думка, 2002. - 132 с.

Юнг К.Г. Психологические типы: Пер. с нем. - СПб.: “Ювента”, М.: Издательская фирма “Прогресс-Универс”, 1995. - 716 с.

Завантаження

Статті цього автора (цих авторів), які найбільше читають

1 2 > >>