СЕЛЯНСТВО ЯК ФАКТОР КОНТИНУЇТЕТУ* МАТЕРІАЛЬНОЇ І ДУХОВНОЇ КУЛЬТУРИ НАРОДУ

Автор(и)

  • Віталій Нечитайло

Анотація

В контексті джерельно об’єктивного осмислення драматичної ролі українського селянства, котре в історії людства створило окрему, вельми самобутню і досить продуктивну, виробничу культуру сільськогосподарського типу, зокрема й напрацювало унікальний досвід формування вільних козацьких господарств, змальовується панорамна картина становлення і розвою, а також спрямованих розтління, нищення та зубожіння селянства як визначального чинника континуїтету-соборності нашої багатовікової культури, а села як морально-духовного осередку вітчизняного соціуму. Наводяться паралелі як ефективного, так і провального проведення в різних країнах світу аграрних реформ, аналізуються причини спотворення земельних відносин і соціального занепаду мешканців сільської місцевості в українських реаліях сьогодення. При цьому комплексне дослідження історії українського селянства, здійснене Володимиром Мовчаном, Іваном Нерубай-ським та Василем Олійником “Криві Коліна крізь терни і роки...”, оцінюється як найбагатший і найправ-дивіший підручник історичної долі численних і незнищенних кривоколінських родів, а відтак й усієї України.

Біографія автора

  • Віталій Нечитайло

    доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри політології і соціології Національного університету імені Івана Огієнка, м. Кам’янець-Подільський

Посилання

Мовчан В.П., Нерубайський I.A., Олійник В.Й. Криві Коліна крізь терни і роки. В історії села - історія України. Історико-краєзнавча, художньо-публіцистична оповідь. - К.: КВІЦ, 2010. - 712 с.

Ісаєвич Я.Д. Селяни України: вчора і сьогодні // Сучасність. - 1999. - № 7-8. - С. 125-127.

Нечитайло В.В. Селянське господарство фермерського типу в Україні? Історія і сучасність. - Кам’янець-Подільський: Аксіома, 2004. - 436 с.

Едемский А.Б. Украина и Украинцы в оценках американской дипломатии начала 50-х годов // Славяноведение. - 1995. - №6. - С. 40-44.

Рябченко В. Технократизм і доля українського села. Занепад сучасного села як системна криза українського соціуму: соціально-філософський аналіз проблеми. -К.: Знання України, 2006. - 76 с.

Валок М. Ради фермеру не ради // Голос України. - 1994. - 22 червня.

Матвіюк К. Без селянина немає держави, без фермера - майбутнього // Подільський кур’єр. - 2004. - 26 лютого.

Губені Ю. Фактор ризику // День. - 2009. - 30 травня.

Завантаження

Як цитувати

Нечитайло, Віталій. “СЕЛЯНСТВО ЯК ФАКТОР КОНТИНУЇТЕТУ* МАТЕРІАЛЬНОЇ І ДУХОВНОЇ КУЛЬТУРИ НАРОДУ”. Психологія і суспільство, no. 4(42), Aug. 2017, pp. 17-21, https://pis.wunu.edu.ua/index.php/uapis/article/view/490.