РІВНІ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ТА ЇХ ЕМПІРИЧНЕ ВИВЧЕННЯ У МОЛОДІ

Автор(и)

  • Оксана Гуменюк

Анотація

Добре відомо, що відповідальність, у загальному розумінні цього слова, відображає не лише причетність до самостійності, чесності, наполегливості, обов’язку, дисципліни, а й головно до свободи. “Усе це ставить відповідальність у центр етики і навіть перетворює її на часовий і просторовий горизонт, якому мають відповідати вчинки” [5, с. 8].

На сьогодні важливого значення набуває громадянська відповідальність людства за своє теперішнє і тимчасово віддалене майбутнє. Яке воно буде - гармонійне, стабільне, з високим рівнем забезпечення чи, навпаки, агресивно-емоційне - залежить від життєвої позиції кожного громадянина і тих соціально-політичних процесів, котрим народ дає змогу відбуватися у державі. Адже від того, з якими побутовими, економічними, соціальними або політичними настановленнями зріле покоління постає в очах молоді, з такими самими нащадки прийдуть до своїх дітей. Це схоже на “політика, котрий хоч би як ґрунтовно діяв, усерівно він - не первинний творець, а витвір суспільства, справу якого узяв у свої руки. Отже, він відповідає не за те, що зробив, а за те, що його зробило, тобто він відповідальний за таких, як сам, тобто за тих, з кого утворюється суспільство даного моменту, відтак за успадковану країну сучасників, які довірили йому владу. Він повинен передати отриманий спадок у невизначене майбутнє” [5, с. 192]. І далі: “... держава може бути доброю лише тією мірою, якими добрими є її громадяни...” [5, с. 259]. Отож найкраща держава - це та, функціонування якої громадяни найменше помічають.

Біографія автора

  • Оксана Гуменюк

    кандидат психологічних наук, старший науковий співробітник, доцент, старший науковий співробітник лабораторії психології політичної участі Інституту соціальної і політичної психології АПН України, заступник головного редактора журналу “Психологія і суспільство”, м. Київ

Посилання

Анисимов О.С. О воле и «свободе воли» // Мир психологии. - 2007. - №3 (51). - С. 36-46.

Гуменюк О. Громадянська віповідальність у контексті політичного сьогодення // Психологія і суспільство. - 2008. - №2. - С. 65-74.

Гуменюк О. Методологічний аналіз засадничих передумов становлення громадянської відповідальності молоді // Вітакультурний млин.- 2008.- Модуль 7.- С. 10-13.

Гуменюк О. Психологічний аналіз громадянської відповідальності особистості // Психологія і суспільство. -2007. - №4. - С. 81-92.

Ионяс Г. Принцип відповідальності. У пошуках етики для технологічної цивілізації: Пер. з нім.- К.: Лібра, 2001.400 с.

Рагозін М.П. Демократія від А до Я: словник-довідник.-Донецьк: Донбас, 2002. - 203 с.

Завантаження

Як цитувати

Гуменюк, Оксана. “РІВНІ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ТА ЇХ ЕМПІРИЧНЕ ВИВЧЕННЯ У МОЛОДІ”. Психологія і суспільство, no. 4(34), June 2017, pp. 92-98, https://pis.wunu.edu.ua/index.php/uapis/article/view/382.

Статті цього автора (цих авторів), які найбільше читають

1 2 3 > >>