КАТЕГОРІОГЕНЕЗ ЯК НАПРЯМ ПРОФЕСІЙНОГО МЕТОДОЛОГУВАННЯ

Автор(и)

  • Анатолій Фурман

Анотація

У статті вперше аргументується доречність уведення в актуальний науковий дискурс поняття “категоріогенез”, а також змістовно обґрунтовується та дійсність специфічного розвиткового процесу, що ним описується. Зокрема, розглядаються як науково усталені інваріанти вживання цього категоріального поняття, що пояснюють виникнення природних і соціальних явищ (біогенез, онтогенез, філогенез, антропогенез, історіо-генез), так і нові, що фіксують вивчення формалізованих, ідеалізованих та ідеальних об’єктів - системогенез, ідеогенез, теореогенез, категоріогенез. Водночас останній, результативно утверджуючись як історично зумовлена категоріальна модель світопобудови, розмежовується на мікрокатегоріогенез (походження окремих категорій як світоглядних універ-салій) і макрокатегоріогенез (виникнення, постання й збагачення сучасної картини-моделі світу в історії людства). Крім того, розведені обсяг і зміст понять “генезис” і “розвиток”, “психогенетика” і “психологія розвитку”, “категоріогенез” і “категоризація”. У взаємо-доповненні із новоствореними мислесхемами і моделями запропонований матеріал не лише ставить проблему категорійного ґенезу як суто методологічну, а й пропонує найімовірніші напрямки її поетапного розв’язання.

Біографія автора

  • Анатолій Фурман
    доктор психологічних наук, професор, академік АН вищої школи України, завідувач кафедри психології РВНЗ “Кримський гуманітарний університет”, в. о. директора НДІ методології та економіки вищої освіти Тернопільського національного економічного університету, член Національної спілки журналістів України, головний редактор журналу “Психологія і суспільство”, м. Ялта

Посилання

Абушенко В.Л. Теория // Новейший философский словарь: 3-є изд., исправл. - Мн.: Книжный Дом, 2003. - С. 1035-1036.

Анохин П.К. Принципиальные вопросы общей теории функциональних систем. - М.: Наука, 1971 - 325 с.

а. Великий тлумачний словник сучасної української мови / Уклад. і гол. ред. В.Т. Бусел. - К.-Ірпінь: Перун, 2003. - 1440 с.

Кондаков И.М. Психология. Иллюстрированный словарь. - СПб.: прайм-ЕВРОЗНАК, 2003. - 512 с.

Крайг Г., Бокун Д. Когнитивная психология. - СПб.: Питер, 2005. - 940 с.

Петровский А.В., Ярошевский М.Г. Теоретическая психология: Уч. пос. - М.: Изд. центр “Академия”, 2001. - 496 с.

Стёпин В.С. Культура // Вопросы философии. - 1999. -№8. - С. 61-71.

Ткаченко О.М. Принципи і категорії психології. - К.: Вища школа, 1979. - 199 с.

Фурман А.В. Ідея професійного методологування: Монографія. - Ялта-Тернопіль: Економічна думка, 2008. - 205 с.

Фурман А.В. Категорії вітакультурної методології як ефективний засіб аналізу і розв’язання складних проблем // Інститут експериментальних систем освіти: Інформ. бюлетень. - Вип. 4. - 2004. - С. 4-7.

Фурман А.В. Психокультура української ментальності: Наук. вид. - Тернопіль: Економічна думка, 2002. - 132 с.

Фурман А.В. Теорія навчальних проблемних ситуацій: психолого-дидактичний аспект: Монографія. - Тернопіль: Астон, 2007. - 164 с.

Школы в науке / Под ред. С.Р. Микулинского, М.Г. Яро-шевского, Г. Крёбера, Г. Штейнера. - М.: Наука, 1977. - 523 с.

Ярошевский М.Г. Логика развития науки и научная школа // Школы в науке. - М.: Наука, 1977. - С. 7-97.

Завантаження

Статті цього автора (цих авторів), які найбільше читають

1 2 > >>