МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ГУМАНІТАРНИХ НАУК МЕТОДАМИ ТЕОРІЇ КАТАСТРОФ

Автор(и)

  • Володимир Прісняков
  • Людмила Прісняков

Анотація

Початок 21 століття знаменується небаченим зростанням різноманітних катастроф - як техногенних, так і гуманітарних. Практично немає дня, щоб телебачення не повідомляло про аварії на транспорті, захватах заручників терористами, пожежах, повенях, руйнуваннях будинків, переворотах, епідеміях і т. ін. Створюється враження, що сучасними способами дійсно йде неоголошена війна між країнами, людьми, технікою й природою. Звичайно у цій ситуації погляди звертають до науки, яка покликана спрогнозувати катастрофи, уможливити управління ними. Відома вже 30 років математична теорія катастроф (теорія особливостей) сама собою не запобігає катастроф, подібно тому, як таблиця множення при всій своїй корисності для бухгалтерського обліку не рятує ні від розкрадань, ані від економічних і фінансових криз. Математичні моделі катастроф фіксують загальні риси, вказують на подібність у протіканні стрибкоподібних явищ, що є наслідком відповіді системи на плавну зміну зовнішніх умов.

Біографії авторів

  • Володимир Прісняков
    доктор технічних наук, професор, академік НАН і АПН України, голова Міжнародного комітету з ракетних двигунів, Лауреат медалі Ф. Маліні Міжнародної астрономічної федерації “За видатний внесок у космічну освіту”, заслужений діяч науки і техніки, Лауреат Державної премії, м. Дніпропетровськ
  • Людмила Прісняков
    кандидат психологічних наук, доцент, дійсний член Міжнародної академії інформаційних технологій, м. Дніпропетровськ

Завантаження

Як цитувати

Прісняков, Володимир, and Людмила Прісняков. “МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ГУМАНІТАРНИХ НАУК МЕТОДАМИ ТЕОРІЇ КАТАСТРОФ”. Психологія і суспільство, no. 1(23), May 2017, pp. 27-46, https://pis.wunu.edu.ua/index.php/uapis/article/view/235.

Статті цього автора (цих авторів), які найбільше читають