Сім’я наркомана у вимірах активної терапії особливих станів

Автор(и)

  • Юрій Пакін доктор медичних наук, професор, науковий консультант Клініки активної терапії особливих станів, м. Київ. sanaris@i.ua ORCID: 0000-0001-5062-9032 http://orcid.org/0000-0001-5062-9032

DOI:

https://doi.org/10.35774/pis2023.01.205

Ключові слова:

молодь, наркозалежність як хвороба, активна терапія, особливі стани

Анотація

Метою публікації є надання психологічної допомоги сім’ям, які спіткала проблема наркозалежності, розібратися у ситуації та прийняти правильне рішення про те, як з неї вибратися. Для цього сформульовано принцип активної терапії особливих станів (АТОС). Термін «особливі стани» використаний для визначення таких ситуацій: 1) хвора молода людина, перебуваючи під дією факторів хвороби у стані психологічної дезорієнтації, не визнає проблему і не бажає лікуватися або, визнаючи проблему, перестає з нею боротися; у цьому разі мають місце поведінкові (психологічні, емоційні) дисфункції, при яких пацієнт відмовляється змінювати свій стиль поведінки та проходити лікування, незважаючи на очевидну згубність ситуації для власного здоров’я; 2) за відсутності готовності пацієнта змінювати життєву ситуацію найважливішим чинником початку лікування стає наполеглива позиція його близьких людей (членів сім’ї, друзів, товаришів), їхня активна співпраця з лікарями та психологами для впливу на хворого з метою визнання ним особистої проблеми, прийняття рішення про проходження повноцінного комплексного лікування, яке враховує системний характер захворювання; 3) процес одужання залежить не тільки від готовності пацієнта до лікування та від медичних заходів, а й від правильної поведінки та дій навколишніх; відтак лікувальний процес має охоплювати сімейну і соціальну психотерапію та раціональні оргзаходи; ключовим механізмом вирішення проблеми тут постає активна співпраця лікарів, психологів і близьких людей пацієнта у реалізації тактики лікування. Закономірно, що «активна терапія» визначається як ініціативна співпраця лікарів, психологів та близьких людей пацієнта для впливу на нього задля визнання ним власної проблеми, прийняття рішення про обов’язковість проходження повноцінного лікування. Саме активна терапія при вищезгаданих особливих станах потрібна для того, щоб своєчасно відвернути молоду особу від вживання наркотиків та критичного розвитку подій для її здоров’я і соціального благополуччя.

Посилання

Boltivets, S.I. (2020). Psykhichne zdoroviia i psykhologichna diialnist dlya yiho zberezhennya [Mental health and psychological activity to preserve it]. Psykholohiia i suspilstvo – Psychology and society. 1, 104-113 [in Ukrainian].

Pakin, Y.V. (2016). Likuvannya narkomanigi: chynnyky uspikhu [Drud addiction treatment: success factors]. Kyiv: KATOS (ATOS), 2016. 92 p. [in Ukrainian].

Завантаження

Опубліковано

2023-03-29

Як цитувати

Схожі статті

1-10 з 254

Ви також можете розпочати розширений пошук схожих статей для цієї статті.